Heves zivatarokkal, jégesővel, szélviharral vonul át a hidegfront

2021. augusztus. 01 12:08

Vasárnap délután északnyugat felől hidegfront vonul át felettünk, amelyhez kapcsolódóan heves zivatarok kialakulása várható.

A front előtt és a fronton sokfelé alakul ki zivatar. A déli órákig ezeket inkább csak intenzív csapadék (5-25, néhol esetleg 25 milliméternél is több), átmeneti szélerősödés (45-70 km/óra) és jégeső (jellemzően 2-3 centiméternél kisebb) kísérheti. Már ezek a zivatarok is rendszerbe szerveződhetnek. Elsősorban délután és este gyorsan áthelyeződő heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket károkozó szélvihar (90-100 km/órát meghaladó), nagyméretű jég (2-5, néhol akár 5 centimétert meghaladó) kísérhet. Helyenként nagy mennyiségű csapadék (10-30, néhol akár 30 milliméternél több) is hullhat a zivatarfelhőkből. Van esély rá, hogy a zivatarok délután is rendszerbe szerveződjenek, ezen zivatarrendszerek elsődleges veszélyforrása főként az ország keleti felén a károkozó szélvihar (100-110 km/órás széllökés) lehet. A helyzet függvényében piros fokozatú zivatar riasztás is előfordulhat. A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör.

Vasárnap országszerte másodfokú figyelmeztetés érvényes heves zivatar veszélye miatt.

Vasárnap az Alföldön még 27-29 fok között alakul a napi középhőmérséklet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt Pest, Somogy, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékre; Csongrád-Csanád és Békés megyében pedig a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap.

A front előtt a délnyugatira forduló szelet főként a Dunántúlon viharos (általában 60-70, néhol esetleg 70-75 km/órás) lökések kísérhetik zivatartól függetlenül. Viharos erősségű széllökésekre a Dunántúlon figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszaka második felében néhány (nem heves) zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Hétfőn az ország döntő részén nem várható a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség. Hétfőn napközben elsősorban az északkeletei megyékben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket intenzív csapadék (10-25, esetleg 25 milliméternél több), jégeső (jellemzően 2 centiméter alatti átmérővel) és erős vagy viharos (50-75, kis eséllyel 75 km/órát meghaladó) szél kísérhet. Kis valószínűséggel egy-egy helyen a nyugati, délnyugati határvidéken is megdörrenhet az ég. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre elsőfokú figyelmeztetés adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.