Heves zivatarokra, felhőszakadásra és hőségre figyelmeztetnek

2024. július. 01 12:51

Egy hidegfront hatására hétfő délután és este heves zivatarok is kialakulhatnak. Délkeleten a hőség miatt szintén figyelmeztetés érvényes.

Hétfőn napközben kezdetben keleten, északkeleten elszórtan kell zivatarokra számítani, az északkeleti tájakon délután egy-egy heves zivatar is előfordulhat, amelyek várhatóan gyorsan elhagyják az országot. A délután, este folyamán a délnyugati, déli területeken is alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok, heves zivatarok kialakulásához, amelyek itt nagyobb területet is érinthetnek. A cellák környezetében általában intenzív csapadék (15-25 mm), viharos (60-80 km/h) szél, néhol jégeső (2 cm alatti átmérővel) előfordulhat. Heves zivatarokhoz erősen viharos (>90 km/h) széllökés, felhőszakadás (>25-35 mm), illetve jégeső (>2 cm jégátmérő) társulhat.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyére. Somogy, Zala, Baranya, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében heves zivatarok is lehetnek, emiatt másodfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás kialakulása miatt Somogy, Zala, Baranya, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn még az Alföldön nagy területen 25 fok felett, míg a délkeleti területeken 27 fok felett is alakulhat a napi középhőmérséklet. Békés és Csongrád-Csanád vármegyében másodfokú, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt hétfőn.

 

Várhatóan éjjel sem nyugszik meg a légkör, az ország déli, keleti felén továbbra is előfordulhatnak zivatarok. Kedden napközben a zivatartevékenység súlypontja várhatóan már az ország keleti felére korlátozódik, leginkább a Tiszántúlon, illetve egy hozzávetőlegesen a Salgótarján-Szeged vonalban húzódó összeáramlási zóna szélesebb sávjában fordulhatnak elő. A zivatarokhoz viharos (60-70 km/h) széllökés, apróbb szemű jég, illetve intenzív csapadékhullás (~15-25 mm, az összeáramlási zónában az egymást követő cellákból ennél több is) társulhat. Estére várhatóan megnyugszik a légkör. Kedden zivatarok veszélye miatt az Észak-Dunántúl kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.