Heves zivatarokra, felhőszakadásra és magas középhőmérsékletre figyelmeztetnek

2024. június. 22 12:49

Szombat délutántól főként a keleti országrészben kell heves zivatarok kialakulására számítani szélvihar, jégeső kíséretében.

Egy hidegfront hatására ma többfelé, több hullámban számíthatunk viharos erejű széllel (>60-70 km/óra), intenzív csapadékhullással, valamint jégesővel (~1-2 cm) is kísért zivatarokra. Az idő előrehaladtával fokozatosan az ország keleti, délkeleti fele, kétharmada fölé tevődik át a zivatartevékenység súlypontja, és az említett térségekben egyre kedvezőbbé válnak a feltételek – nagy területen és akár több hullámban – heves, károkozó zivatarok kialakulásához is. Ezek esetén erősen viharos (>90-110 km/óra) szélrohamok, nagy méretű jég (általában 2-5 centiméter, egy-egy helyen akár 5 centiméter meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (általában 25-35 milliméter körül, egy-egy adott pont fölött egymást követő intenzív zivatarcellákból néhol akár 50 milliméter) fordulhat elő. Szombaton zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Nógrád és Somogy vármegyében, az ország többi részén pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Baranya, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Szombat délután még a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű, amelynek értéke még több helyen is meghaladhatja a 27 fokot. Baranya, Tolna, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elsőfokú, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt.

Szombat estétől vasárnap reggelig, délelőttig változatlanul főként az ország délkeleti felén, kétharmadán számíthatunk több hullámban zivatarokra (elsősorban a Tiszántúlon heves zivatarokra is a fentebb említett kísérőjelenségekkel), amelyek akár rendszerbe is szerveződnek. Vasárnap napközben egyre több helyen csökken a zivatarhajlam, legkésőbb a Duna vonalának tágabb környezetében, ahol még késő délután, este is előfordulhatnak zivatarok. Egyre inkább a felhőszakadás (25-35 milliméter) válik jellemző kísérőjelenséggé, de egyes gócokhoz jégeső általában 1-2 centiméter, de a Tiszántúlon délelőtt még akár 2 centiméternél nagyobb is), illetve viharos széllökés (>60-70 km/óra) még társulhat. Vasárnap három nyugati vármegye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás veszélye miatt pedig Komárom-Esztergom, Fejér, Baranya, Tolna vármegyében, valamint a Dunától keletre fekvő területeken is elősfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap már délkeleten is csak kevés helyen lehet 25 fok közelében a napi középérték.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.