Heves zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek délutántól

2018. augusztus. 10 10:56

Nyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására az ország nagyobbik részén mérséklődik a kánikula. A délutáni óráktól heves zivatarok kialakulására is számítani kell.

A napi középhőmérséklet pénteken a legtöbb helyen 25, a Dunától keletre fekvő területeken még 27 fok felett alakul, miközben az Alpokalján már enyhül az idő.

Az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön a délutáni, esti órákban kialakulhat néhány nem heves, helyi jellegű (lassan mozgó) zivatar. Ezeket lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és átmeneti erős vagy viharos (50-70 km/óra) lökések kísérhetik. Emellett délutántól az érkező hidegfront hatására északnyugat felől már szervezettebb, heves zivatarok is elérhetik az országot, illetve alakulhatnak ki a Dunántúlon (főleg annak nyugati és középső részein).

Éjjel zivatarokra az ország nyugati és északi felén számíthatunk szórványosan, majd szombaton egyre inkább egy délnyugat-északkeleti tengely mentén (hozzávetőlegesen a Kaposvár-Salgótarján vonal széles sávjában) fordulhatnak elő egyre csökkenő számban. A zivatarokhoz felhőszakadás (akár 25-30 milliméter csapadék), néhol 80-90 km/órát meghaladó széllökés és nagyobb szemű jég is társulhat.

Szombaton még nagyobb területen szűnik meg a hőség, 25 fok fölé a délkeleti megyékben emelkedhet a napi középhőmérséklet. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.