Heves zivatarokra, felhőszakadásra, nagy esőre figyelmeztetnek

2018. szeptember. 03 10:59

A fölénk helyeződő légörvény a következő két napban komoly esőzéseket, viharokat okoz hazánkban.

Kedd estig több hullámban, többfelé várható zivatar, hétfő estig kisebb eséllyel az északkeleti határvidéken. A zivatarokat leginkább nagy mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás (30-40, esetleg 60 milliméter is lehullhat) és átmeneti szélerősödés kíséri. Elsősorban hétfőn egy-egy intenzívebb zivatar (főként délen és keleten) is lehet, amelyhez 65-70 km/óra feletti széllökés és jégeső (jellemzően 1-2 centiméter alatti átmérővel) társulhat.

A Dunántúl északnyugati felén területi átlagban is jelentős (20-30 milliméter, de helyenként akár 40-50 milliméter is lehet) csapadék hullhat kedd éjfélig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy északi megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás és a nagy mennyiségű eső veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.