Heves zivatarokra figyelmeztetnek

2020. június. 26 11:17

Mozgalmas időjárással telik a péntek délután az északkeleti, keleti megyékben. Heves zivatar is kialakulhat, melyet akár 30 milliméteres felhőszakadás kísérhet.

Ma napközben nagyjából a Győr-Baja vonaltól keletre több, nyugatra legfeljebb egy-egy helyen várható zivatar kialakulása. Kiemelten az északi, északkeleti megyékben délután, este heves zivatarok is várhatók. Éjszaka intenzívebb zivatartevékenység a főváros és az Északi-középhegység tágabb térségében várható, de hajnalra a legtöbb helyen megnyugodhat a légkör. A zivatarokat felhőszakadás (általában 20-30 milliméter, néhol 30 milliméter felett), jégeső és 60-80 km/órás széllökések kísérhetik, de heves zivatarokhoz nagyobb méretű (2 centimétert meghaladó átmérőjű) jég, illetve 90 km/órát meghaladó széllökés is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatarok veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a pénteki napra vonatkozóan. Csongrád megye kivételével a teljes országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának lehetősége miatt. Felhőszakadás miatt a Duna vonalától keletre és Komárom-Esztergom megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a Duna és a Tisza közti tájakon, azon belül is legtovább az északi hegyekben van jelentős esélye villámtevékenységnek. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton zivatarok kialakulásának veszélye miatt a fővárosban és Pest megyében, és további tizennégy megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás