Heves zivatarokra figyelmeztetnek

2020. június. 26 11:17

Mozgalmas időjárással telik a péntek délután az északkeleti, keleti megyékben. Heves zivatar is kialakulhat, melyet akár 30 milliméteres felhőszakadás kísérhet.

Ma napközben nagyjából a Győr-Baja vonaltól keletre több, nyugatra legfeljebb egy-egy helyen várható zivatar kialakulása. Kiemelten az északi, északkeleti megyékben délután, este heves zivatarok is várhatók. Éjszaka intenzívebb zivatartevékenység a főváros és az Északi-középhegység tágabb térségében várható, de hajnalra a legtöbb helyen megnyugodhat a légkör. A zivatarokat felhőszakadás (általában 20-30 milliméter, néhol 30 milliméter felett), jégeső és 60-80 km/órás széllökések kísérhetik, de heves zivatarokhoz nagyobb méretű (2 centimétert meghaladó átmérőjű) jég, illetve 90 km/órát meghaladó széllökés is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatarok veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a pénteki napra vonatkozóan. Csongrád megye kivételével a teljes országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának lehetősége miatt. Felhőszakadás miatt a Duna vonalától keletre és Komárom-Esztergom megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a Duna és a Tisza közti tájakon, azon belül is legtovább az északi hegyekben van jelentős esélye villámtevékenységnek. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton zivatarok kialakulásának veszélye miatt a fővárosban és Pest megyében, és további tizennégy megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.