Heves zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. június. 22 11:38

Az esti óráktól kezdődően nyugat felől megnő a zivatarok esélye, a nyugati, délnyugati megyékben felhőszakadással kísért heves zivatar is lehet.

Ma estig az alkalmazott kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény nem valószínű. Az ország északkeleti felén ezután sem várható veszélyes időjárási jelenség.

Ma estétől nyugat felől megnő a zivatarhajlam. Zivatarokra elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén lehet számítani, amelyek éjjel a Dél-Alföld nyugati részeire is átterjedhetnek, majd csütörtökön reggel dél felé elhagyják térségünket, délelőtt már csak néhol a Dunántúlon lehet dörgés, villámlás. Estétől kis valószínűség mellett a nyugati, délnyugati határ közelébe sodródhat be néhány zivatar. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (20-30 millimétert meghaladó, a nyugati és délnyugati megyékben akár 40-50 millimétert is meghaladó csapadék) társulhat.

A nyugati, délnyugati megyékben heves zivatarok kialakulására is van esély, amelyeket jégeső (~ 1-2 centiméter, néhol akár 2 centimétert meghaladó átmérő) és viharos széllökés (általában 60-90 km/óra, néhol esetleg 90 km/órát meghaladó) kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hevesebb zivatar veszélye miatt Baranya, Somogy, Vas és Zala megyékre szerdán. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán zivatar miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyékben.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt szerdán Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékben, elsőfokú figyelmeztetést pedig Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyékre adtak ki.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt csütörtökön a fővárosban és Pest megyében, a teljes Dunántúlon, továbbá Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyékben.

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt Baranya, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékre, csütörtökre vonatkozóan, míg elsőfokú figyelmeztetés Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Tolna megyékben érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.