Heves zivatarvonal is kialakulhat a délutáni órákban

2018. augusztus. 14 10:42

A délutáni órákban érkező hidegfront hatására nagy területen kedvező válnak az időjárási feltételek zivatarok kialakulásához.

Kedden az Alföld nagyobb részén még 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, de szerdára egy hidegfront hatására ott is mérséklődik a meleg.

Délután a Dél-Dunántúl felől egyre többfelé alakulhat ki zivatar, amelyek északkelet felé helyeződnek tovább, köztük akár szervezett (vonalba rendeződött), heves zivatarok is lehetnek. A Kisalföldön nem valószínű zivatar, az ismétlődő esőből, záporokból azonban ott és a Dunántúl középső részein jelentősebb csapadék is várható.

Éjszaka a zivatartevékenység fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik, és fokozatosan gyengül, hajnalra jó eséllyel meg is szűnik. Szerdán az északkeleti, keleti megyékben fordulhat elő elszórtan további (nem heves) zivatar. A keddi zivatarokat elsősorban viharos (70-90 km/óra, néhol ezt meghaladó) széllökések, felhőszakadás (akár 20-30 milliméter), kisebb eséllyel jégeső kísérheti, szerdán a legjellemzőbb kísérőjelenség az intenzív csapadék lehet. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.