Hidegfront érkezik, zivatarok veszélye miatt figyelmeztetés érvényes

2023. szeptember. 02 12:31

Szombaton a késő esti órákban egy hidegfront éri el hazánkat, amely kezdetben északon, vasárnap már az ország bármely pontján záporokat, zivatarokat okoz.

Szombaton délután, este északkeleten, kisebb eséllyel az Alpokalján alakulhat ki helyenként zivatar. Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, megerősödő, esetleg viharossá fokozódó szél, kisebb méretű jég előfordul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, a szombati napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap észak felől hajnalban, reggel hidegfront érkezik, több helyen (leginkább a középső és keleti országrészben) intenzív csapadékkal, záporral, elszórtan zivatarral. A front dél, délkelet felé kora délutánra elhagyja az országot, de ezzel egy időben északkeleten (Borsod, Szabolcs, Heves) újabb hullámban várható intenzívebb zivatarok kialakulása, melyek délután, este dél felé az Alföldön fejlődnek tovább. Zivatarban helyenként rövid idő alatt 20 millimétert meghaladó csapadék, 60-80 km/órás szél, jégeső is várható. Elvétve a Dunántúlon, főként az Alpokalján is kialakulhatnak zivatarok. Vasárnap az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás