Hidegfront érkezik, zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. augusztus. 01 9:24

Az érkező hidegfronthoz kapcsolódóan a nyugati és középső megyékben zivatarok kialakulására kell számítani kedd délután és este.

Kedden kora délután északnyugat felől hidegfront érkezik. A fronthoz társuló zivataros csapadékrendszer előbb az Alpokalja és a Kisalföld térségét éri el, majd kelet felé fejlődve késő estig a Duna-Tisza közére is átterjed. Nyugaton több helyen hullhat 20-30, az intenzívebb zivatarokban akár 40 milliméter feletti csapadék. Az északnyugatira forduló szelet többfelé kísérheti 50-65, zivatarban helyenként 70-90 km/órás szélroham. Zivatarok kialakulása nagyobb számban a késő délutáni, esti órákban várható délnyugaton. Leginkább az Alpokalja, Zala, Somogy térségében heves zivatarban 90 km/óra feletti szél és nagy méretű jég is kialakulhat. A front késő este gyengülő intenzitás mellett halad kelet, délkelet felé, mögötte stabilizálódik a légkör, mérséklődik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a Dunántúlra, Pest és Bács-Kiskun megyére, a keddi napra vonatkozóan. Felhőszakadás miatt kedden elsőfokú figyelmeztetés érvényes Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.