Hó borítja az Alföld nagy részét

2022. január. 09 15:20

Az idei tél sem bővelkedik idáig nagy havazásokban, szombaton azonban a Tiszántúl több pontján 10 centiméternél is több hó hullott.

Szombaton egy mediterrán ciklon alakította hazánk időjárását, amely a Tiszántúlon, valamint a Duna-Tisza-közének déli felén többfelé összefüggő hótakarót hozott létre. A legtöbb hó Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú Bihar megyében hullott, ott helyenként 10 centiméternél is vastagabb a hótakaró. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyének a nagy részén 5-10 centiméteres a hóvastagság. A következő napokban éjszakánként komoly fagyokra, napközben pedig fagypont körüli hőmérsékletre lehet számítani a hófödte tájakon, így a hótakaró várhatóan több napon keresztül megmarad. További jelentős havazás azonban már nem várható a jövő hét folyamán hazánkban.

Hóvastagság alakulása az időkép hálózatában, vasárnap délután. Térkép forrása: idokep.hu

Hóvastagság az Országos Meteorológiai Szolgálat hálózatában, vasárnap reggel 7 órakor. Térkép forrása: met.hu

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.