Hol, mennyi eső hullhat a következő napokban?

2019. május. 12 5:15

Vasárnap nyugat felől egyre nagyobb területen elered az eső, mely keddig az egész országra kiterjed. A legnagyobb mennyiség a Dunántúlon várható.

Sarkvidéki eredetű hideg légtömeg, illetve egy hullámzó hidegfront hoz jelentős lehűlést és bőséges csapadékot, főként az ország nyugati felén. A következő jó néhány nap tehát a borongós, szeles, esős időjárás jegyében telik nyugaton, ugyanakkor az eső keletre csak pár nappal később, kedden érkezik, és a lehűlés mértéke is kisebb lesz a keleti tájakon. Emiatt fordulhat elő, hogy hétfőn akár 15 fokos hőmérséklet-különbség is felléphet hazánk nyugati és keleti tájai között. Emellett többször kell viharos szélre is készülnünk a következő napokban, főként nyugaton és északkeleten.

A következő térképen a szombat késő este és szerda késő este között várható csapadékösszegeket mutatjuk be. Várhatóan szerdát követően is kell esőre számítani, ugyanakkor ezen időintervallumon túl a bizonytalanság jelentősen megnő a térbeli eloszlást illetően.

A jelenlegi adatok szerint a Dunántúl nagy részén 50 millimétert meghaladó eső hullhat, de a 20 millimétert az ország legnagyobb részén eléri a várható csapadékmennyiség. Az északkeleti tájakon valószínű a legkevesebb eső, itt 1-15 milliméter eshet szerda késő estig.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Időjárási front egészen keddig nem érkezik. Addig fokozatosan melegszik az idő és fokozódik a hőség. A következő napokban növekszik a pollenterhelés. A hétvégén az ország keleti és középső területein már nagyon magas parlagfű pollenterhelésre is számítani lehet.

A légnyomás nem változik.