Hőség, majd nagy mennyiségű eső miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. augusztus. 30 11:30

Hazánk fölé afrikai eredetű, forró léghullámok érkeznek, majd hétfő délutántól egy mediterrán ciklon intenzív csapadékrendszere okoz kiadós esőzést a Dunántúlon.

Vasárnap a késő délutáni, esti óráktól a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain fordulhatnak elő néhol zivatarok, melyeket viharos (60-80 km/óra) széllökések, esetleg apró szemű jég kísérhet. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a napi középhőmérséklet több helyen 25, a középső és déli országrészben a 27 fok felett alakul. Vasárnap délután nagy területen megerősödik a délies irányú szél, melyet a nyugati megyékben viharos (60-65 km/h) lökések is kísérhetnek. Másodfokú figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat hőség miatt Pest, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. Elsőfokú figyelmeztetés Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben van érvényben. Zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Hétfőn a délutáni órákban délnyugat felől egy intenzív csapadéktömb éri el az országot, melyből éjfélig a Dunántúlon nagy területen jelentős mennyiségű (20-30 milliméter) csapadék hullhat, de elsősorban a délnyugati megyékben ennél több, 30 millimétert meghaladó csapadékösszegek is előfordulhatnak. Az intenzív csapadékzónához kapcsolódóan a délutáni óráktól kezdve a középső országrészben zivatarok is kialakulhatnak, melyeket viharos lökések (60-80 km/óra), illetve intenzív csapadék kísérhet. A keleti megyékben még hétfőn is elérheti a napi középhőmérséklet a 25 fokot. A nagy mennyiségű eső miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn Zala és Somogy megyékben, Vas, Veszprém, Fejér, Tolna és Baranya megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Zivatarok kialakulásának veszélyére Somogy, Tolna, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Pest és Nógrád megyében figyelmeztetnek. A 25 fokot várhatóan meghaladó középhőmérséklet miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében érvényes figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.