Hőségre, holnap heves zivatarokra figyelmeztetnek

2023. július. 18 11:40

Változatlanul a déli megyékben lesz a legmelegebb, majd szerdán újabb hidegfront éri el hazánkat. Több megyében is alkalmassá válnak a feltételek heves zivatar létrejöttéhez.

Ma késő délután, este a nyugati megyék fölé sodródhatnak be zivatarok, majd késő estére megszűnik a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére kedden.

Ma az északkeleti megyéket leszámítva 25, a déli területeken 27 fok felett várható a napi középhőmérséklet.

Négy északkeleti megyét leszámítva legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden magas középhőmérséklet miatt. Másodfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt a déli megyékben: Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád és Tolna megyében, a mai napon.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A keddről szerdára virradó éjszaka második felétől kezdődően több hullámban, így szerdán napközben is várható záporok, zivatarok, akár heves zivatarok kialakulása.

A zivatarokat általában viharos széllökések (60-80 km/óra), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső (1-2 centiméteres jégátmérő) kísérheti. Heves zivatarok kialakulására (akár ezek rendszerbe szerveződésére) elsősorban a délnyugati, valamint az északkeleti területeken mutatkozik esély. A heves zivatarokhoz erősen viharos, akár károkozó szélroham (90 km/órát meghaladó lökések), felhőszakadás (20-30 milliméter) és nagyméretű jég (3-4 centiméter feletti jégátmérő) társulhat.

Az időjárási helyzetre való tekintettel a piros fokozat is kiadásra kerülhet!

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt szerdán.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes holnap hevesebb zivatar veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Holnapra mérséklődik a meleg, a Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön várható 25, 26 fok közelében a napi középhőmérséklet értéke.

Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére, a szerdai napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.