Hőségre, zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2020. június. 27 10:32

Szombaton főként a Duna vonalától keletre fordulhatnak elő zivatarok. Heves zivatar sem kizárt. Az ország nagy részén hőségre készülhetünk a hétvégén.

Szombaton délutántól általában a Dunától keletre, illetve késő délutántól a nyugati határnál alakulhatnak ki zivatarok. Kiemelten az Északi-középhegységben, északkeleten, illetve kisebb számban a Tisza vonalának tágabb környezetében intenzívebb zivatarokra is számítani lehet felhőszakadással, jégesővel, illetve 60-80 km/órás lokális széllökéssel. Egy-egy helyen heves zivatar is előfordulhat rövid idő alatt 30-40 millimétert meghaladó csapadékkal, nagy méretű jéggel és 80-90 km/órás szélrohammal. Az esti óráktól a főként még a Tiszántúlon, Északi-középhegységben előforduló zivatarok fokozatosan lecsenghetnek.

A középhőmérséklet az északi, északkeleti tájak kivételével elérheti a 25, délen és városi környezetben helyenként a 26-27 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki akár heves zivatarok érkezésének veszélye miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, a szombati napra vonatkozóan. Elsőfokú figyelmeztetés zivatarok miatt Csongrád megye kivételével a Duna vonalától keletre, valamint Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben érvényes. Felhőszakadásra Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben figyelmeztetnek.

Hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes a fővárosban és Pest megyében, valamint Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun és Békés megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap délután főként az északi hegyvidéki területeken (Északi- és Dunántúli-középhegység, Alpokalja) helyenként, az Alföldön néhol számíthatunk zivatarokra. Egy-egy intenzívebb zivatart rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék, jégeső, 70-80 km/órás szélroham is kísérhet.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap az ország északi felében, valamint Bács-Kiskun és Békés megyékben. Hőségre figyelmeztetnek a fővárosban és Pest megyében, valamint további tizenegy megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.