Hőségre, zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2020. június. 27 10:32

Szombaton főként a Duna vonalától keletre fordulhatnak elő zivatarok. Heves zivatar sem kizárt. Az ország nagy részén hőségre készülhetünk a hétvégén.

Szombaton délutántól általában a Dunától keletre, illetve késő délutántól a nyugati határnál alakulhatnak ki zivatarok. Kiemelten az Északi-középhegységben, északkeleten, illetve kisebb számban a Tisza vonalának tágabb környezetében intenzívebb zivatarokra is számítani lehet felhőszakadással, jégesővel, illetve 60-80 km/órás lokális széllökéssel. Egy-egy helyen heves zivatar is előfordulhat rövid idő alatt 30-40 millimétert meghaladó csapadékkal, nagy méretű jéggel és 80-90 km/órás szélrohammal. Az esti óráktól a főként még a Tiszántúlon, Északi-középhegységben előforduló zivatarok fokozatosan lecsenghetnek.

A középhőmérséklet az északi, északkeleti tájak kivételével elérheti a 25, délen és városi környezetben helyenként a 26-27 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki akár heves zivatarok érkezésének veszélye miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, a szombati napra vonatkozóan. Elsőfokú figyelmeztetés zivatarok miatt Csongrád megye kivételével a Duna vonalától keletre, valamint Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben érvényes. Felhőszakadásra Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben figyelmeztetnek.

Hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes a fővárosban és Pest megyében, valamint Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun és Békés megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap délután főként az északi hegyvidéki területeken (Északi- és Dunántúli-középhegység, Alpokalja) helyenként, az Alföldön néhol számíthatunk zivatarokra. Egy-egy intenzívebb zivatart rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék, jégeső, 70-80 km/órás szélroham is kísérhet.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap az ország északi felében, valamint Bács-Kiskun és Békés megyékben. Hőségre figyelmeztetnek a fővárosban és Pest megyében, valamint további tizenegy megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.