Így érkezik meg az enyhülés, óráról órára

2018. január. 16 11:34

A hajnali órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat, amely többfelé okoz havazást, délen már ónos eső is előfordul. Nézzük, hogy nyer egyre nagyobb teret az enyhe levegő.

A front dél, délnyugati irányból szívja a meleg légtömeget a Kárpát-medence fölé. A képsorozaton megfigyelhetjük, hogy a megszokottal ellentétben a mai napon nem a déli órákban áll be a hőmérséklet maximuma. Olyan erős ugyanis a melegedés, hogy az emelkedő tendencia az ország legnagyobb részén töretlenül folytatódik az éjféli órákig. Érdekes módon, így a legtöbb helyen enyhébb lesz a következő éjszaka, mint az előtte lévő délután. Ilyen folyamat egy télen jellemzően 2-3 alkalommal fordul elő hazánkban, amikor a hideg légtömeg, markáns melegfronttal ütközik meg. Délben még csak a Dunántúl nyugati és déli részén pozitív a hőmérséklet (zöld szín), majd késő estére már csak az Északi-középhegység és Budapest környéke marad a negatív hőmérsékleti tartományban. Az enyhülés folyamata óráról órára:

12 óra

13 óra

14 óra

15 óra

16 óra

17 óra

18 óra

19 óra

20 óra

21 óra

22 óra

23 óra

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.