Intenzív melegedés gyorsítja a növények fejlődését

2017. március. 21 7:44

A hétvégén egy északnyugat felől érkező hullámzó frontrendszer hatására sokfelé esett az eső az országban. A csapadékos hétvége után hétfőn hosszabb-rövidebb időszakokra mindenütt kisütött a nap, és az élénk, olykor erős szél is szárítja a talajt.

 

A folytatásban Északnyugat-, majd Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklonok előterében egyre melegebb, változó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe, így a héten az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb, többnyire száraz, de a hét közepén főként északon kisebb esőkkel tarkított időre van kilátás. Így a hétvégi kényszerpihenő után folytatni lehet a tavaszi munkálatokat.

A hétvége nedves, de enyhe időjárása kedvezett a növények fejlődésének, és tovább gyorsítja ezt a folyamatot a következő napokban az átlagosnál több fokkal melegebb idő. A talaj hőmérséklete a felső 20 cm-en 6 és 9 fok között van az országban, és a hét közepére mindenütt meghaladja a 10 fokot, a hétvégére pedig 12-14 fokos talajhőmérsékleti értékek lesznek jellemzők. A talaj felső rétegeiben általában 40-60% közötti a nedvességtartalom, de a Dunántúl északi részén, ahol 15-20 mm eső hullott az elmúlt napokban, ennél magasabb értékek a jellemzők.

Az előttünk álló héten változóan felhős időre van kilátás főként gomoly- és fátyolfelhőkkel, így az ország nagy részén több órás napsütésre lehet számítani. Kisebb eső, zápor a hét első felében főként északon várható, majd vasárnapig többnyire száraz időre van kilátás, így zavartalanul lehet végezni a tavaszi talaj-előkészítő illetve vetési munkálatokat. A szél a déli, kora délutáni időszakban többfelé megélénkül, ezért a permetezést érdemes a reggeli illetve a késő délutáni időszakban végezni. A hőmérséklet az április közepét idézi majd, a hajnali, reggeli órákban sem hűl 5 fok alá a levegő, így egyelőre fagy nem veszélyezteti a rügyfakadás állapotában lévő gyümölcsfákat, melyek közül a korai fajták várhatóan virágba borulnak a héten. A legmelegebb órákban pedig 18-23 fokig melegszik a levegő.

Változás az időjárásban a jelenlegi számítások szerint vasárnaptól várható, amikor lehűlés kezdődik, de ennek mértéke egyelőre bizonytalan.

Forrás: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.