Intenzív zivatarok érkeznek estétől, nagy területen figyelmeztetés érvényes

2021. június. 12 11:33

Szombaton napközben még csak kevés helyen, majd az esti óráktól az érkező hidegfront hatására egyre több helyen alakulnak ki zivatarok az oszágban.

Szombaton napközben legnagyobb eséllyel kora délutántól a Dunántúl nyugati és északi részén várható elszórtan zivatar, de az ország más részein (főként Északi-középhegység, Alföld délkeleti határvidéke) is elégséges feltételek adódhatnak napközben egy-egy zivatar kialakulásához. Kora estig a zivatarokhoz komolyabb kísérőjelenségek várhatóan még nem társulnak, néhol fordulhat csak elő rövid intenzív csapadék, 60 km/órát meghaladó szél, esetleg kis méretű jégeső.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton zivatarok veszélye miatt. Felhőszakadásra Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében figyelmeztetnek szombaton.

 

Késő este észak, északnyugat felől hidegfront érkezik, melynek mentén erőteljesebb zivatarok alakulnak ki viharos (60-75, néhol 75-90 km/óra) széllel, felhőszakadással (elsősorban az Északi-középhegység térségében lokálisan akár 20-30 milliméter is), egy-egy helyen nagy méretű jégeső (2 centiméter feletti) sem kizárt. Az intenzív zivatarok leginkább az északi, északkeleti országrészben, az Alföld északi részén, esetleg Pest megye tágabb környezetében fordulhatnak elő a késő esti órákban, amelyek rendszerbe szerveződve fokozatosan délkelet felé helyeződnek át. A zivatarok a hajnali, reggeli órákra elhagyják az országot. Vasárnap napközben a front átvonulását követően az északnyugati szelet elsősorban a szélcsatornákban (északkeleti országrész, Kisalföld) és a hegyvidékeken viharos (60-70 km/óra) széllökések is kísérhetik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Fejér, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére vasárnapra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.