Ismét másodfokú figyelmeztetés érvényes a fokozódó hőség miatt

2018. augusztus. 04 11:16

A nappali hőmérséklet emelkedésével két megyében másodfokúra emelték a hőség figyelmeztetés szintjét, emellett vasárnap délutántól heves zivatarokra is számítani kell.

Szombat délután, este a déli határvidéken kis valószínűséggel előfordulhat egy-egy zivatar, amelyet jelentős csapadék (5-20, esetleg 25-30 milliméter), szélerősödés és jégeső kísérhet. A napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25 °C felett, ma északnyugaton 27 °C körül valószínű. Az OMSZ az ország egész területére elsőfokú, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére másodfokú figyelmeztetést adott a  hőség miatt.

Vasárnap délután és este főként az ország északi felén helyenként heves zivatarok alakulnak ki, amelyekhez erős vagy viharos szél (50-80, esetleg  80 km/óra feletti), jelentős csapadék (5-20, esetleg 20 millimétert meghaladó), jégeső (akár 2 centiméter fölötti átmérővel) társulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.