Jégeső után felhőszakadás jön, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. július. 10 10:31

Vasárnap egyre többfelé kell zivatarok kialakulására számítani az országban. Ezúttal az elsődleges veszélyforrás a hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű eső lesz.

Szombaton a Dunától keletre, illetve jobb eséllyel a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok, de a péntekinél jóval kisebb számban és jóval gyengébbek is lesznek. A szombati zivatarokhoz várhatóan heves kísérőjelenségek nem társulnak, de átmeneti szélerősödés, kisebb jégeső és intenzív csapadék előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt szombatra a Dunától keletre fekvő területekre és Baranya megyére.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka dél felől ismét nagy számban érkezhetnek zivatarok az ország középső tájai fölé, majd vasárnap napközben és este már gyakorlatilag bárhol kialakulhat villámtevékenység. Vasárnap az elsődleges veszélyforrást a felhőszakadás jelenti: a jellemzően rövid idő alatt 30-40 milliméter csapadékot adó gócok mellett megjelenhetnek 70-80, vagy egy-egy helyen akár ezt meghaladó összegek is. A hétvégén már csak az ország délkeleti megyéiben érheti el a 25 fokot a napi középhőmérséklet. Felhőszakadás veszélye miatt az egész országban másodfokú, zivatarok kialakulása miatt pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt Csongrád-Csanád és Békés megyékben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.