Jelentős havazásra figyelmeztetnek

2018. február. 17 11:01

A késő délutáni órákban egy melegfront éri el hazánkat, amely az északi tájakra előre láthatólag jelentős mennyiségű havat hoz. Az OMSZ több megyére figyelmeztetést adott ki emiatt.

Szombat estig számottevő csapadék még nem várható, legfeljebb hószállingózás, szitálás fordulhat elő az országban. Estétől nyugat, északnyugat felől viszont ismét egyre többfelé várható csapadék. Az északi területeken hó, délen jobbára eső, a köztes, átmeneti részen havas eső várható. Holnap reggelig általában lepel –  8 centiméter, a hegyekben 10 centimétert elérő friss hó is hullhat. Vasárnap délelőtt észak felől fokozatosan megszűnik a csapadék. Vasárnap a megélénkülő, időnként megerősödő északi, északkeleti szél főként a hegyekben kissé hordhatja a havat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt. A megjelölt megyék jelentős részén 5 centimétert meghaladó friss hóréteg valószínű vasárnap reggelig. A síkvidéki területeken vasárnap napközben jelentősen megenyhül az idő, így a lehullott hó gyors olvadásnak indul.

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az alábbi ábrán a vasárnap délig előrejelzett csapadék mennyisége látható inch-ben. Ahhoz, hogy centiméterben is megkapjuk a várható hó mennyiségét, a lenti számokat körülbelül 30-al kell megszorozzuk.

kép forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.