Jelentős havazásra figyelmeztetnek

2021. december. 04 12:35

Az éjszakai órákban melegfront éri el hazánkat, amelyből az északi megyékben helyenként jelentős mennyiségű hó is lehullhat vasárnap délig.

Szombaton veszélyes időjárási jelenség nem várható. A vasárnapra virradó éjszaka északnyugat felől csapadékrendszer érkezik, amelyből a Dunántúl északi, északnyugati határhoz közeli területein, Pest megye északi részén, illetve az Északi-középhegységben várható havazás. Utóbbi térségben (kiemelten Nógrád megyében) a déli órákig helyenként 5 centimétert meghaladó hóréteg is képződhet, másutt jellemzően lepel-2 centiméter hótakaró várható. Dél felé haladva a csapadék fokozatosan halmazállapotot vált, a havas eső, eső mellett a hajnali órákban néhol átmeneti, gyenge ónos esőre (jellemzően 0,1 milliméter körül) is számítani lehet, főként az Észak-Alföldön. Napközben a déli országrészben tarthat ki legtovább a csapadék, a lehullott eső mennyisége ezeken a területeken néhol a 20 millimétert is elérheti. Az esti óráktól – jelentős területi bizonytalanság mellett – újabb csapadékzóna érkezhet, ismételten lehet havas esőre, illetve havazásra számítani, legkisebb eséllyel az Alföld délkeleti részén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan 5 centimétert meghaladó friss hóréteg lehullása miatt Nógrád megyére, vasárnapra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.