Jön az újabb hó, figyelmeztetést adtak ki

2018. február. 22 11:42

A mediterrán ciklon még egy újabb jelentősebb csapadékhullámot hoz térségünkbe, ezért csütörtökre és péntekre is figyelmeztetés érvényes a havazás, valamint a hófúvás miatt.

Ma elsősorban a Dunántúlon várható többfelé havazás. A Tisza vonaláig vegyesen – a csapadék intenzitás függvényében – havazás, havas eső, a keleti országrészben főként eső lesz a jellemző. Holnap reggelig a Dunántúlon 5-15 centiméter friss hóréteg hullhat (a nagyobb mennyiség a délnyugati területeken valószínűbb), a Duna-Tisza köze déli felében 5 centiméter körüli, Bács-Kiskun megye nyugati részén akár efeletti hó valószínű.

Péntekre a csapadékzóna súlypontja a délnyugati területeken összpontosul. Péntek estig ezeken a területeken további 4-7 centiméter friss hó várható. Elsősorban a Nyugat-Dunántúlon a 45 km/óra körüli széllökések gyenge hófúvást okozhatnak.

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.