Július legnagyobb esőzése közeleg, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. július. 24 11:22

Szombat éjfélig több hullámban, nagy mennyiségű csapadék várható, helyenként akár 80-100 milliméter eső is lezúdulhat.

Pénteken eleinte a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki helyenként zivatar. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egy zivataros zóna érkezése várható, hatására a Tiszántúlt leszámítva egyre többfelé számíthatunk zivatarra, délnyugaton heves kísérőjelenségekkel. Szombat reggelre a keleti megyék nagy részére is átterjed a zivatartevékenység. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 milliméter fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökések (60-80 km/óra) és jégeső társulhat. Pénteken a délnyugaton kialakuló heves zivatarokhoz néhol akár 90 km/órát elérő vagy meghaladó széllökés, illetve 2 centiméternél nagyobb méretű jég kapcsolódhat.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyére másodfokú, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Fejér, Pest, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt a Dunántúlon másodfokú, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Várhatóan a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 milliméter becsülhető, de lokálisan 80-100 millimétert meghaladó csapadékösszeg is lehet. (Megjegyzés: a július havi országos átlagos csapadék 65 milliméter.) Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 milliméter közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több (akár 50-70 milliméter) is hullhat. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély. Szombat napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző. Szombaton az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok várható kialakulása miatt. Felhőszakadás veszély miatt Vas és Győr-Moson-Sopron megye kivételével másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A károkozó, nagy mennyiségű esőre tekintettel Veszprém, Somogy, Zala, Baranya és Tolna megyében másodfokú, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Bács-Kiskun megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.