Két trópusi ciklon fejlődik egymással szemben, az Egyenlítő két oldalán

2019. december. 02 16:04

Ritka jelenségnek lehetünk szemtanúi a következő napokban: két ciklon fejlődik az északi és déli féltekén egymással szemben, ellentétes forgásiránnyal.

A jelenlegi modellfuttatások szerint dupla trópusi ciklon formáció kialakulása várható a hét közepére, az Indiai-óceán nyugati részén. A két rendszer egymással szemben, az Egyenlítő két oldalán fejlődik: az egyik ciklon az északi, míg másik a déli féltekén erősödik, emiatt forgási irányuk ellentétes.

Forrás: Severe Weather Europe

A szél előrejelzések ugyancsak két trópusi ciklon fejlődését vetítik előre. Várhatóan a déli ciklon lesz erősebb. Becslések szerint a déli ciklon Madagaszkár térségében elérheti a 3-as kategóriájú hurrikán erősséget.

Forrás: Severe Weather Europe

Borítókép: METEOSAT-8 műhold

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatással a hétvégéig biztosan nem kell számolni. Fagyosak a reggelek és csúszósak lehetnek reggelre az utak. A lassú melegedés tovább folytatódik, de jelentős változás nem lesz. Fellélegezhetnek a frontérzékenyek. A hideg elpusztítja a kórokozókat, így kevesebb megfázásos tünet jelentkezhet. A borongós, párás idő kedvezőtlenül befolyásolja a hangulatot.

A légnyomás csökken.