Kora tavasziból nyáriasra fordul Európa időjárása

2019. május. 16 8:51

Jelentős változás történik a következő napokban kontinensünk időjárásában. Európa középső területein komoly melegedés megy végbe.

Csütörtökön a szokásosnál 10-15 fokkal melegebb idő várható Norvégiában, Svédországban, valamint Finnországban. A hőmérséklet délutánonként többfelé meghaladja a 20 fokot, helyenként akár 25 fok is lehet. Az Ibériai-félszigeten az első idei hőhullám a végéhez közeleg, péntekre markáns hidegfront vet véget a rendkívüli melegnek arrafelé. Európa középső tájain ugyanakkor még jóval az átlagos alatti hőmérséklet várható.

Pénteken elkezdődik a melegedés kontinensünk középső tájain, a legjelentősebb változás azonban Spanyolországban figyelhető meg, ahol az előző napinál 12-16 fokkal hidegebb idő várható.

Szombatra egy ciklon alakul ki Délnyugat-Európa felett, amely meleg levegőt szállít térségünk irányába, így egyik napról a másikra nyáriasra fordul az idő Közép-Európában. Skandináviában továbbra is kitart az átlagosnál jóval melegebb idő.

Vasárnapra már lényegesen nem változik az időjárási helyzet. Délnyugat-Európában továbbra is csapadékos, szeles, hűvös idő várható, a kontinens többi részén ezzel szemben meleg, napos idő valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nincs nyugalma a frontérzékenyeknek. Egy újabb ciklon érkezik és frontjai hatással lesznek szervezetünkre. A gyakran megnövekvő felhőzet és a többfelé kialakuló záporok, zivatarok a hangulatunkra, feszültnek érezhetjük magunkat. A zivatarok környezetében megerősödő szél átmenetileg megnövelheti a pollenek számát a levegőben. A magas nedvességtartalom miatt fülledtnek érezhetjük az időt.
A légnyomás kissé emelkedik.