Kora tavasziból nyáriasra fordul Európa időjárása

2019. május. 16 8:51

Jelentős változás történik a következő napokban kontinensünk időjárásában. Európa középső területein komoly melegedés megy végbe.

Csütörtökön a szokásosnál 10-15 fokkal melegebb idő várható Norvégiában, Svédországban, valamint Finnországban. A hőmérséklet délutánonként többfelé meghaladja a 20 fokot, helyenként akár 25 fok is lehet. Az Ibériai-félszigeten az első idei hőhullám a végéhez közeleg, péntekre markáns hidegfront vet véget a rendkívüli melegnek arrafelé. Európa középső tájain ugyanakkor még jóval az átlagos alatti hőmérséklet várható.

Pénteken elkezdődik a melegedés kontinensünk középső tájain, a legjelentősebb változás azonban Spanyolországban figyelhető meg, ahol az előző napinál 12-16 fokkal hidegebb idő várható.

Szombatra egy ciklon alakul ki Délnyugat-Európa felett, amely meleg levegőt szállít térségünk irányába, így egyik napról a másikra nyáriasra fordul az idő Közép-Európában. Skandináviában továbbra is kitart az átlagosnál jóval melegebb idő.

Vasárnapra már lényegesen nem változik az időjárási helyzet. Délnyugat-Európában továbbra is csapadékos, szeles, hűvös idő várható, a kontinens többi részén ezzel szemben meleg, napos idő valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.