Lecsapott Tokióra a Faxai tájfun

2019. szeptember. 10 11:47

Amíg a figyelem nagy része az Amerikában pusztító Dorian hurrikánra összpontosult, addig Japán partjait egy másik trópusi ciklon ostromolta az elmúlt napokban.

A Faxai tájfun centruma közvetlenül Yokohama város mellett érte el vasárnap este a szárazföldet, Tokiótól 150 kilométerre délnyugatra. A legerősebb széllökések ekkor 170 km/óra körül alakultak a ciklonban. A szélvihar mellett a tájfun 300 millimétert meghaladó csapadékkal is járt a térségben. 450 ezer háztartásban ment el az áram, 100 repülőjáratot töröltek a hétfői nap folyamán. A vihar egy halálos áldozatot is követelt.

Az alábbi radarképen a tájfun csapadékrendszere látható, amint épp a Japán fővárost árasztja el hatalmas mennyiségű esővel.

Mostanra a tájfun elhagyta Japán partjait és visszatért a Csendes-óceán fölé.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A szerdai nap folyamán a hidegfront elhagyja térségünket, hatása így fokozatosan csökken, a délutáni órákra meg is szűnik. Az érzékenyebbeknél görcshajlam, fejfájás és vérnyomás problémák még előfordulhatnak. Az erős szél jelentősen csökkenti a hőérzetünk.
A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén továbbra is jellemzően a közepes-magas tartományban marad, bár helyenként - elsősorban az Alföldön - a nagyon magas szintet is elérheti.

A légnyomás emelkedik.