Lenyűgöző műholdkép a tavaszi napéjegyenlőségről

2019. március. 22 9:25

Szerdán volt az idei tavaszi napéjegyenlőség bolygónkon, amely az űrből nézve egyedi látványt nyújtott.

Az alábbi kép megtekintésével könnyebben érthetővé válik az a jelenség, amikor az egész Földön 12 óra hosszúságú a nappal és ugyanilyen hosszú az éjszaka is. Ilyenkor a Nap pontosan az Egyenlítő felett delel, amely lehetővé teszi, hogy az összes szélességi fokon ugyanolyan hosszú legyen a nappal és az éjszaka. A csillagászati tavasz első napján, március 20-án a GOES-16 műhold által készített képen jól látható, hogy az éjszakát és nappalt elválasztó vonal (a képen a sötét és világos területeket határa) pontosan az Északi-, és a Déli-sark között húzódik.

A műhold a felvételeket pontosan az Egyenlítő felett, a Földtől 36 ezer kilométeres távolságból készíti. Ez a keringési pálya pedig mér elég messze van a Földtől ahhoz, hogy az Északi- és Déli-sarkvidék egy fotón láthatóvá váljon.

Kép forrása: NOAA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.