Veszélyessé vált a levegő minősége a Sajó völgyében

2023. december. 18 9:59

Legnagyobb eséllyel északkeleten maradhat tartósan borult, párás, ködös az idő egész nap, így arrafelé a szálló por (PM10) koncentrációja várhatóan meghaladhatja napi átlagban is az egészségügyi határértéket.

Veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége a Sajó völgyében – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNGYK adatai szerint veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Sajószentpéteren és Miskolcon, és egészségtelen Kazincbarcikán.

A mérések adatai szerint egészségtelen a levegő minősége a Veszprém vármegyei Ajkán. Nyíregyházán, Hernádszurdokon és Kaposváron kifogásolt a levegő minősége, a többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején egy anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását, így egyre több helyen képződhet éjszaka köd, amely napközben fokozatosan zsugorodik. Legnagyobb eséllyel északkeleten maradhat tartósan borult, párás, ködös az idő egész nap, így arrafelé a szálló por (PM10) koncentrációja várhatóan meghaladhatja napi átlagban is az egészségügyi határértéket. Másutt is romló tendencia valószínű, egyre nagyobb területen maradhat tartósan ködös az idő emelkedett PM10 mennyiséggel.

A hét közepén a tartósan ködös, borult körzetek kerülhetnek túlsúlyba, így nagyobb területen is meghaladhatja napi átlagban az egészségügyi, néhol pedig akár a tájékoztatási határértéket a szálló por koncentrációja – írja az MTI.

Címlapkép: Miskolc belvárosa 2017. január 2-án. Miskolcon tovább romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a város polgármestere elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát (MTI Fotó: Vajda János)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.