Már a magas hegyekben is jelentős a mikroműanyag-szennyezés

2019. április. 19 14:17

Magasan a Francia-Pireneusokban, legalább 100 kilométerre minden jelentősebb várostól nagy mennyiségű mikroszkopikus műanyag részecske hull az égből.

Minden nap átlagosan 365 apró műanyag részecske esik egy négyzetméteres területre a Dél-Franciaországban létesített mérőállomáson.

A mérés azt mutatja, hogy nem csak az óceánok legmélyebb zugaiba, vagy az Antarktisz leghidegebb területeire jutnak el az emberi tevékenység során használt műanyag eszközök. A műanyag szemcsék kevesebb, mint 5 milliméter hosszúságúak, javarészt ruházati, kozmetikai, csomagolási és ipari folyamatokból származnak.

Tavaly kimutatták, hogy a világ vezető palackozott víz márkái is mikroszálakkal szennyezettek. Idén pedig már arra is fény derült, hogy az eddig érintetlennek hitt mészkő rétegekből származó ivóvízben is van műanyag szennyezés.

A mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatásai még sajnos nem teljesen ismertek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.