Már a magas hegyekben is jelentős a mikroműanyag-szennyezés

2019. április. 19 14:17

Magasan a Francia-Pireneusokban, legalább 100 kilométerre minden jelentősebb várostól nagy mennyiségű mikroszkopikus műanyag részecske hull az égből.

Minden nap átlagosan 365 apró műanyag részecske esik egy négyzetméteres területre a Dél-Franciaországban létesített mérőállomáson.

A mérés azt mutatja, hogy nem csak az óceánok legmélyebb zugaiba, vagy az Antarktisz leghidegebb területeire jutnak el az emberi tevékenység során használt műanyag eszközök. A műanyag szemcsék kevesebb, mint 5 milliméter hosszúságúak, javarészt ruházati, kozmetikai, csomagolási és ipari folyamatokból származnak.

Tavaly kimutatták, hogy a világ vezető palackozott víz márkái is mikroszálakkal szennyezettek. Idén pedig már arra is fény derült, hogy az eddig érintetlennek hitt mészkő rétegekből származó ivóvízben is van műanyag szennyezés.

A mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatásai még sajnos nem teljesen ismertek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A fokozódó hőség nagyon megviseli a szervezetet. Főleg a kisgyermekek és az idősebbek vannak kitéve a kánikula egészségügyi kockázatainak. Ma már országszerte elsőfokú hőségriasztás van érvényben. A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan tovább emelkedik, országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul. Magas szintet érhet el többfelé a csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja is.

A légnyomás ingadozik.