Másodfokú figyelmeztetés érvényes a heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt

2020. július. 02 11:47

A Kárpát-medence felett egy hidegfront húzódik, amelynek hatására csütörtökön és pénteken is többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására.

Csütörtök napközben az ország nagy részén kiváló feltételek mutatkoznak intenzív zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső kialakulásához. Legnagyobb számban a Dunától keletre várható zivatar. A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék, viharos szél kíséri, de egy-egy helyen 50 millimétert meghaladó csapadék, nagy méretű jég és 80 km/óra körüli szélroham is valószínű. Heves zivatar legjobb eséllyel délután, este alakul ki az Alföldön. A késő esti, éjszakai órákban is kitartanak a zivatarok. Péntek hajnalig különösen az ország keleti harmadán, Tisza vonalában, a Tiszántúlon az egymást követő intenzív záporokból, zivatarokból több helyen is hullhat 15-30 milliméter, néhol 50-60 millimétert meghaladó csapadék. A középhőmérséklet csütörtökön főként az ország déli felén még eléri a 25, 26 fokot.

Csütörtökön Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú, másutt pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes a heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Felhőszakadás lehetséges előfordulása miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökre vonatkozóan. Pest, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében hőségre figyelmeztetnek csütörtökön. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben eleinte elsősorban a Duna-Tisza közén, a középső országrészben, később általában keleten számíthatunk intenzívebb záporokra, zivatarokra. A zivatarokat továbbra is elsősorban nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre. Felhőszakadás lehetséges előfordulása miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével szintén az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes péntekre vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás