Másodfokú figyelmeztetés érvényes a nagy eső és a hőség miatt

2019. augusztus. 13 11:14

A következő 24 órában változékonyan alakul hazánk időjárása. Hőség, zivatar, felhőszakadás és nagy eső miatt érvényes figyelmeztetés.

A hőség visszaszorul az ország délkeleti harmadára, 27 fok feletti napi középhőmérséklet kedden már csak a Tiszántúlon várható. Kedden napközben az Északi-középhegység térségében, északkeleten alakulhat ki egy-egy zivatar. Késő estétől azonban már egyre többfelé, előbb a Nyugat-Dunántúlon, később egyre keletebbre is várható zivatarok képződése felhőszakadás (akár 20-30 milliméter), néhol viharos (60-80 km/óra) szél és jégeső kíséretében. A keleti megyékben szerda reggelig nem várható csapadék. Az északi, északnyugati szelet kedden a Dunántúlon és a főváros térségében erős, időnként viharos (60-65 km/h) széllökések kísérik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre vonatkozóan Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. A zivatarok és felhőszakadás várható kialakulása miatt az ország nyugati és középső megyéiben érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán napközben fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok még a Tisza vonalában előfordulhatnak. Elsősorban keddről szerdára virradóan az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 millimétert meghaladó csapadék, sőt, az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség hullhat. Szerda este Sátoraljaújhely térségében az északi szelet 70 km/óra fölötti lökések kísérhetik. Heves és Nógrád megyében a várhatóan nagy mennyiségű eső miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan. További tizenkét megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az esőzés és a zivatarok veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.