Másodfokú figyelmeztetés érvényes a nagy eső és a hőség miatt

2019. augusztus. 13 11:14

A következő 24 órában változékonyan alakul hazánk időjárása. Hőség, zivatar, felhőszakadás és nagy eső miatt érvényes figyelmeztetés.

A hőség visszaszorul az ország délkeleti harmadára, 27 fok feletti napi középhőmérséklet kedden már csak a Tiszántúlon várható. Kedden napközben az Északi-középhegység térségében, északkeleten alakulhat ki egy-egy zivatar. Késő estétől azonban már egyre többfelé, előbb a Nyugat-Dunántúlon, később egyre keletebbre is várható zivatarok képződése felhőszakadás (akár 20-30 milliméter), néhol viharos (60-80 km/óra) szél és jégeső kíséretében. A keleti megyékben szerda reggelig nem várható csapadék. Az északi, északnyugati szelet kedden a Dunántúlon és a főváros térségében erős, időnként viharos (60-65 km/h) széllökések kísérik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre vonatkozóan Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. A zivatarok és felhőszakadás várható kialakulása miatt az ország nyugati és középső megyéiben érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán napközben fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok még a Tisza vonalában előfordulhatnak. Elsősorban keddről szerdára virradóan az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 millimétert meghaladó csapadék, sőt, az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség hullhat. Szerda este Sátoraljaújhely térségében az északi szelet 70 km/óra fölötti lökések kísérhetik. Heves és Nógrád megyében a várhatóan nagy mennyiségű eső miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan. További tizenkét megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az esőzés és a zivatarok veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás