Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás és nagy eső veszélye miatt

2020. július. 25 12:03

A Kárpát-medence felett egy ciklon örvénylik. Szombat estig több helyen kell további nagy mennyiségű csapadékra számítani.

Szombat éjfélig további 20, délnyugaton, a középső és az északkeleti megyékben 30 millimétert meghaladó mennyiségű eső várható. Északon és a Dunántúl nyugati felén már csak néhol, másutt viszont még többfelé várható zivatar, felhőszakadás (20-30, főként keleten lokálisan 50 milliméter fölötti mennyiségű csapadék) kíséretében. Főként a keleti, délkeleti tájakon a zivatarokhoz viharos (60-80 km/óra) széllökés és jégeső is társulhat. Szombaton az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok várható kialakulása miatt. Felhőszakadás veszély miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés Csongrád-Csanád megyében másodfokú, Fejér, Tolna, Baranya, Nógrád, Pest és Bács-Kiskun megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A károkozó, nagy mennyiségű esőre tekintettel Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap a Dunántúlon csak elszórtan, másutt viszont többfelé várható zivatar, átmenetileg viharos (60-80 km/óra) széllökések, néhol jégeső kíséretében. A Dunától keletre egy-egy zivatarcellában felhőszakadás (20-30 milliméter csapadék) is kialakulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas és Zala megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok várható kialakulása miatt. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt a Dunától keletre fekvő területeken érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.