Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás veszélye miatt

2023. június. 07 13:38

Továbbra is országszerte zivatarok kialakulására kell számítani, amelyeket több helyen nagy mennyiségű csapadék kísérhet.

Szerdán és csütörtökön országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. Számosságát tekintve mindkét napon délután, este várható nagyobb, éjszaka és délelőtt kisebb számban zivatar. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a felhőszakadás lesz (rövid idő alatt 20-50, kisebb körzetekben 50 milliméternél több csapadék hullhat). Szerdán az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. A villámárvíz veszélye szerdán a középső megyékben a legnagyobb, de felhőszakadás másutt is lehet (legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon). Szerdán felhőszakadás kialakulása miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt.

Átmeneti szélerősödés, kisméretű jég sem kizárható a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A villámárvíz veszélye csütörtökön az Északi-középhegység térségében a legnagyobb, de felhőszakadás másutt is lehet (legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon). Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt hazánk egész területére. Csütörtökön Pest, Nógrád és Heves megyében másodfokú, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás várható kialakulása miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás