Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a heves esőzések és zivatarok miatt

2017. szeptember. 02 11:48

Az átvonuló hidegfronton egy kis ciklon képződik, ennek köszönhetően délutántól nagy esőzésekre, heves zivatarokra kell számítani hazánkban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső területeire a várható nagy csapadékra és heves zivatarokra tekintettel. Kilenc megyében narancs (másodfokú), míg hat megyében (sárga) figyelmeztetés érvényes. A zivatarokat, csapadékrendszereket nyomon követhetik veszélyjelzés és radar térképeinken.

Elsősorban nagy intenzitású (főként a középső országrészben felhőszakadás-szerű) tartós eső várható, amelyet mérsékelt zivatartevékenység kísérhet. A csapadék mennyisége a középső országrészben lehet a legnagyobb: errefelé területi átlagban 30-50 mm eső várható, de egyes térségekben 50 mm-t jóval meghaladó mennyiség hullhat, másutt (Dunántúl délkeleti felén és a Tiszántúlon) 15-30 mm valószínűsíthető. Az ország északnyugati harmadán a csapadék mennyisége jóval kevésbé ígérkezik jelentősnek. Szombaton késő délután, este a déli megyékben, majd estétől inkább csak a keleti, tiszántúli országrészben elszórtan intenzívebb zivatarok is kialakulnak 70-80 km/h feletti széllel, esetleg jégesővel.

Vasárnap hajnalban és napközben is további esőre, záporra kell számítani, de egyre kisebb területen várható nagy mennyiségű csapadék.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.