Másodfokú figyelmeztetést adtak ki az érkező szélvihar miatt

2017. december. 10 11:47

Az enyhe léghullámok viharos szél kíséretében áramlanak a Dunántúl fölé, ezért vasárnapra és hétfőre is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap a déli óráktól a déli, délnyugati szél az ország egyre nagyobb területén megerősödik a Dunántúlon többfelé viharossá fokozódik. Négy észak-dunántúli megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ, a legerősebb széllökések elérhetik a 70-85 km/órát.

Éjszaka átmenetileg mérséklődik a szél ereje, majd hétfőn napközben még nagyobb erővel erősödik vissza. Akkor a legerősebb széllökések a 80-100 km/órás sebességet is elérhetik Győr-Moson-Sopron és Vas megyében. További négy dunántúli megyében 70-80 km/óra közötti széllökések várhatók. Viharos széllökésekre még kedden is számítani kell, de valószínűleg a hétfőihez hasonló szélvihar már nem jön létre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.