Másodfokúra emelték a hőség figyelmeztetést

2018. július. 28 10:39

Szombaton a nagy meleg mellett még több helyen kell zivatarok kialakulására számítani, majd vasárnapra tovább fokozódik a hőség, a középhőmérséklet a 27 fokot is eléri.

Szombaton napközben az ország nagy részén kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához – legkisebb eséllyel északkeleten lehet rájuk számítani, míg nagyobb számban főként az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén fordulhatnak elő. Az éjszaka folyamán fokozatosan csökken a zivatarhajlam, de az éjszaka első felében az Alföldön még nagyobb területen lehet csapadék.

Vasárnap napközben a Dunától keletre, elsősorban az Alföldön fordulhat elő helyenként zivatar. Az intenzívebb zivatargócokat elsősorban felhőszakadás (lokálisan 20-40 milliméter csapadék) kísérheti, de helyenként 60-70 km/órát meghaladó széllökés és jégeső is előfordulhat. Vasárnap a napi középhőmérséklet az ország jelentős részén meghaladhatja a 25 °C-ot, ekkor az Alföldön és a középső országrészben a 27 °C-ot is átlépheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra nyolc megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki a rendkívüli melegre tekintettel. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.