Még nincs vége: újabb zivatarok érkeznek

2020. augusztus. 18 10:10

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hevesebb zivatarok és akár 50 millimétert elérő felhőszakadás veszélye miatt a déli területeken.

A délelőtti órákban az éjszakai zivatarok lecsengése várható. A zivataros gócok egyre keletebbre vonulnak, a következő órákban leginkább a Tiszántúlon illetve a keleti határaink felé mozognak. Útjukat felhőszakadás, 60-70 km/órás széllökések és kisméretű jég kísérheti. Délelőtt északnyugaton is kialakulhat kisebb zápor, illetve zivatar.

Napközben nyugat felől egy újabb hullámban ismét többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására. Elsősorban a Dél-Dunántúlon, Dél-Alföldön, délkeleten lehetnek intenzívebb, hevesebb zivatarok, amelyeket felhőszakadás (általában 20-30, délen, délkeleten néhol 40 millimétert meghaladó), 60-90 km/órás széllökések és kisméretű jég kísérhet. A csapadékzóna mozgása során délkelet, kelet felé halad majd, és az esti óráktól már egyre inkább gyengülni fog.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte zivatarokra figyelmeztet, másodfokú figyelmeztetés hevesebb zivatarok veszélye miatt Csongrád-Csanád és Békés megyékben érvényes kedden. Felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes a déli megyékben: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben. Ugyancsak felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki öt északnyugati, nyugati megye kivételével az ország nagy részére kedden.

Szerdán a Duna vonalától keletre érvényes elsőfokú figyelmeztetés zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt, de zivatarra figyelmeztetnek ezen kívül Komárom-Esztergom és Fejér megyében is.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.