Megdörrenhet az ég az északi tájakon, figyelmeztetés érvényes

2022. augusztus. 11 12:04

Északkelet felől labilizálódik a légkör a nap folyamán, kisebb számban kialakulhatnak zivatarok. Lokálisan bízhatunk csapadékban.

Ma és pénteken is az ország nagy részén nyugodt idő várható. A késő délelőtti, déli óráktól előbb északkeleten, később délnyugat felé haladva az országban másutt is labilizálódik a légkör. Nem nagy számban, de nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, Alföld északi peremén, estétől a Dunántúl északkeleti részén várható néhány zápor, zivatar. A nyugati, délnyugati tájak fölé inkább csak késő este, éjfél körül érkezhet meg a nedvesebb, labilisabb légtömeg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk északi felére csütörtökre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben a Nyugat-Dunántúlon valószínű zápor, zivatar, azon belül is az Alpokalján adódik nagyobb esély kialakulásukra. A zivatarokat helyenként viharos (60-65 km/órát meghaladó) szél, kis méretű jég, intenzív csapadék (egy-egy helyen rövidebb idő alatt hozzávetőleg 10-20 milliméter) kísérheti.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Vas és Zala megyében pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.