Megszületett a szomorú rekord a Velencei-tónál

2022. augusztus. 01 12:23

A Velencei-tó vízszintje csak az idei évben 40 centiméterrel csökkent, amely odáig vezetett, hogy mostanra a hivatalos mérések kezdete óta a legalacsonyabb vízállást tapasztalhatjuk.

Ahogy két héttel ezelőtt már jeleztük, rossz kilátások mutatkoztak a Velencei-tavat illetően, hiszen akkor csökkent a tavalyi legalacsonyabb érték alá a vízszint. Azóta sem hullott sajnos nagyobb mennyiségű csapadék a tó vízgyűjtőjén. Így most már csak 61 centimétert mutat a vízmérce, amely 2 centiméterrel alacsonyabb az 1949. október 24-én regisztrált 63 centiméternél, amely a hivatalos mérések kezdete óta a legalacsonyabb érték.

Táblázat forrása: hydroinfo

Az ECMWF modell legfrissebb számításai alapján egészen vasárnapig nem várható számottevő mennyiségű csapadék a Velencei-tó vízgyűjtőjén, emiatt biztosak lehetünk, hogy a vízszint újabb negatív rekordokat fog dönteni.

Térkép forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.