Melegebb van Alaszkában, mint nálunk

2019. július. 08 14:11

Egy masszív anticiklon időzött a közelmúltban Alaszka déli részénél, amely a hétvégén fokozatosan észak felé húzódott és rendkívül enyhe levegőt hozott a trópusok irányából.

A hőmérséklet Anchorage-ban, Alaszkában, csütörtökön elérte a 32,2 fokot. A városban minden idők legmagasabb hőmérsékletét majdnem 3 fokkal haladta meg ez az érték. Az előző, 29,5 fokos rekordot 1969-ben regisztrálták.

Alaszka számos városában csütörtökön további mindenkori, vagy napi rekordok dőltek meg. Bár Anchorage-ban jóval meghaladta a normális értéket a 32,2 fokos hőség, Alaszkában nem rendkívüli.

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) által vezetett nyilvántartás szerint Alaszka nem ritkák a 30 fok feletti értékek. Például 1919. július 28-án Fairbanksban 37,8 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Fairbanksban többször is mértek 32 foknál magasabb értékeket, legutóbb 1994. augusztus 5-én 33,8 fokot.

A hőség a hétvégén is kitartott. Szombaton és vasárnap több helyen mértek 32 foknál magasabb értéket.

Az ilyenkor megszokott hőmérséklet Alaszkában 18 fok körüli, tehát a csúcsok átlagosan 10-15 fokkal haladják meg az év ezen szakában szokásos hőmérsékletet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.