Melegebb van Alaszkában, mint nálunk

2019. július. 08 14:11

Egy masszív anticiklon időzött a közelmúltban Alaszka déli részénél, amely a hétvégén fokozatosan észak felé húzódott és rendkívül enyhe levegőt hozott a trópusok irányából.

A hőmérséklet Anchorage-ban, Alaszkában, csütörtökön elérte a 32,2 fokot. A városban minden idők legmagasabb hőmérsékletét majdnem 3 fokkal haladta meg ez az érték. Az előző, 29,5 fokos rekordot 1969-ben regisztrálták.

Alaszka számos városában csütörtökön további mindenkori, vagy napi rekordok dőltek meg. Bár Anchorage-ban jóval meghaladta a normális értéket a 32,2 fokos hőség, Alaszkában nem rendkívüli.

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) által vezetett nyilvántartás szerint Alaszka nem ritkák a 30 fok feletti értékek. Például 1919. július 28-án Fairbanksban 37,8 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Fairbanksban többször is mértek 32 foknál magasabb értékeket, legutóbb 1994. augusztus 5-én 33,8 fokot.

A hőség a hétvégén is kitartott. Szombaton és vasárnap több helyen mértek 32 foknál magasabb értéket.

Az ilyenkor megszokott hőmérséklet Alaszkában 18 fok körüli, tehát a csúcsok átlagosan 10-15 fokkal haladják meg az év ezen szakában szokásos hőmérsékletet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.