Melegrekordokat hozott az év utolsó napja

2021. december. 31 21:59

A szokatlanul meleg időjárás megtette hatását, 101 éves rekord dőlt meg december 31-én. Az északkeleti tájak kivételével jórészt 10 fok felett alakult a napi maximum.

Országos és budapesti napi melegrekord is született Szilveszter napján, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Fertőrákoson 18,0 fokot regisztráltak, mely új napi országos rekord – a korábbi legmagasabb értéket Sopronban jegyezték 1920-ban (16,5 fok). Érdekesség, hogy a 101 évvel ezelőtti értéket a mai napon közel 10 állomáson meghaladta a hőmérséklet.

Az előzetes adatok alapján megdőlt a budapesti napi melegrekord is, a 2002-ben jegyzett 14,0 fok helyett a Pestszentlőrincen mért 15,4 fok az új legmagasabb érték.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.