Mennyi havat hoz az újabb ciklon?

2019. január. 24 14:21

Délkelet felől egy újabb ciklon csapadékrendszere érte el hazánkat, amelyből szinte az egész országban jelentősebb havazásra számíthatunk.

A péntek délelőtti órákig többfelé várható újabb havazás, kezdetben a Tiszántúlon helyenként ónos eső, havas eső is előfordulhat.  A legtöbb hó várhatóan az Alföld, illetve a Dunántúl déli részén hull, arrafelé 7-10, helyenként akár 10 centimétert meghaladó hóréteg is kialakulhat. A főváros térségében 5-7 centiméter friss hó valószínű. Várhatóan a nyugati megyékben nem lesz jelentősebb mennyiségű hó, arrafelé csupán 1-2 centiméter lehet. Péntek reggeltől jelentősen gyengül a havazás intenzitása, majd késő délutántól a déli megyékben ismét előfordulhat újabb hószállingózás, kisebb havazás. A megerősödő északi, északnyugati szél több helyen hófúvásokat emel. Az aktuális időjárási riasztásokat, figyelmeztetéseket megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Térkép: a péntek éjfélig várható friss hó mennyisége Magyarország térségében

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.