Merre kell ködre számítanunk hétfő reggel?

2019. október. 13 11:07

A Dunántúl északi területein a hétfőre virradó éjszaka ismét kedvezővé válnak a feltételek köd kialakulásához, amely helyenként csak lassan oszlik fel.

Az előttünk álló éjszaka ismételten több helyen kell számítani köd képződésére, elsősorban az Alpokalja térségében, valamint az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben sűrű köd is kialakulhat. Hétfő reggeltől a látási viszonyok fokozatosan javulnak, tartósabb, nagyobb területre kiterjedő ködre nyugaton, északnyugaton számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre a tartós, sűrű köd kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az alábbi térképen a számítógépes előrejelzés szerint, a hétfő reggel köddel borított (sötétszürke árnyalatok) tájak láthatók:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.