Merre lesz fehér a karácsony Európában?

2018. december. 23 15:15

A hazánkon esőzés kíséretében átvonuló hidegfront kontinensünk keleti országaiba meghozza a havas, fehér karácsonyt. Európa nagy része azonban idén is hó nélkül marad.

A vasárnap este érkező nedves és hideg levegő teszi lehetővé hó kialakulását Dél-Lengyelországban és Szlovákiában. Vasárnap éjszaka a havazás Dél-Lengyelországból Ukrajnába, Fehéroroszországba és Észak-Moldovába terjed.

Karácsony estéjén már kevesebb helyen valószínű havazás, főként Közép-, és Kelet-Ukrajnában. Az északnyugatról bejövő hideg levegő megtartja a havat kedden, karácsony első napján.

Varsótól Kijevig akár még kedden is megmaradhat a hó a földön, hogy fehér karácsony legyen.

Közép-, és Nyugat-Európában a fehér karácsony esélye tovább csökken. Anticiklon és enyhe levegő akadályozza számottevő havazás kialakulását a jövő hét végéig. Így a havas karácsony csak az Alpokban és a Pireneusokban lesz jellemző.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.