Merre szánkózhatunk szerda reggel?

2021. április. 13 10:03

Április közepén meglehetősen ritka jelenség hazánkban a havazás, idén azonban egy ciklon hatására többfelé számíthatunk hóra, a hegyvidéki területeken jelentősebb hóréteg is kialakulhat.

Kedden délutántól, estétől egyre több helyen vált át az eső havazásba. Előbb a hegyvidéki területeken, majd a Dunántúlon síkvidéken is, de jelentősebb hóvastagság csak a magasabban fekvő tájakon valószínű.

A legnagyobb mennyiség a Bakonyban és a Vértesben várható, ott akár 20-30 centiméteres vastagság is kialakulhat. A Mecsek, a Budai-hegység, és az Északi-középhegység 350-400 méter feletti területein ugyanakkor 5-15 centiméteres hóréteg kialakulása várható szerda reggelre. Síkvidéken legfeljebb néhány órára -intenzív havazás idején- alakulhat ki 1-3 centiméteres vizes, kásás hótakaró, de a meleg talajfelszín miatt ez folyamatosan olvadni fog. Ha Magyarországon kívülre is tekintünk, akkor megfigyelhetjük, hogy a Délkeleti-Kárpátokban és a Tátrában akár 50-70 centiméternyi friss hó is lehullhat.

Az alábbi térképen a szerda reggel 6 óráig várható hó mennyiségét láthatjuk centiméterben, az ECMWF modell előrejelzése alapján.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront után előbújik a nap. Fáradékonyság, tompaság, reakcióidő növekedés jellemző. Migrénes fejfájás is jelentkezhet panaszként. A csapadék kimossa az allergén virágport a levegőből. A szél időnként megerősödik ezért hidegebbnek érezzük a levegőt.

A légnyomás emelkedik.