Merre van még hó az országban?

2018. január. 18 10:50

A tegnap délután, este átvonult hidegfront mögött ma reggelre országszerte felszakadozott a felhőzet, kiderült az ég, így a műhold segítségével megláthatjuk a talajfelszínt.

Az elmúlt napokban átmeneti felszakadozásoktól eltekintve sokszor volt felhős az ég hazánk felett. A felhőtakaró ezidáig megakadályozta azt, hogy betekintést nyerjünk a felszínen történő folyamatokba.

A mai reggel azonban kiváló lehetőséget biztosít, hiszen gyakorlatilag az egész országban felhőtlen az ég. Feltárulkoznak a világító havas felszínek.

A kedd óta tartó enyhülési folyamat az ország nagy részén már megolvasztotta a havat. Mostanra az Alföld északi részein valamint az Északi-középhegységben maradt összefüggő természetes eredetű hótakaró. A Mátra és Bükk környéke azért nem világos színű, mert a sok fa – még lombkorona nélkül is – kiárnyékolja a havas felszínt.

kép forrása: EUMETSAT

A következő napok enyhe időjárása tovább zsugorítja a megmaradt hóréteget. Várhatóan vasárnap hajnalban érkezik az újabb hó utánpótlás, így aki itthon szeretne szánkózni, síelni, még nem maradt le a lehetőségről.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.