Miért különösen veszélyesek a hőhullámok a nyári napforduló környékén?

2019. június. 26 9:40

Nemrég volt az idei nyári napforduló időpontja, a csillagászati nyár kezdete. Ilyenkor alig néhány óráig tart az éjszaka.

A Nap messze északnyugaton nyugszik, alig kerül az északi horizont alá, és északkeleten kel. Majdnem este 10-ig fénylik a horizont alja, és hajnali 3-kor már világosodik is.

Idén is hőhullámok övezik a jeles napot. A napi átlaghőmérséklet hazánk nagy részén nem csökken 25 fok alá. Ez egyrészről azt jelenti, hogy napközben a csúcshőmérséklet 30, 35 fok körüli és éjszaka sem tud lehűlni a levegő, mivel nagyon rövid ideig tartózkodik a Nap a horizont alatt. Így a minimum hőmérséklet is több helyen 20 fok fölött alakul.

Napközben a tűző napon nagy a leégés és a kiszáradás veszélye. Éjszaka a meleg az alvást is nehezíti, felszínesen alszunk, emiatt fáradtan ébredünk. A szervezet nem tud megfelelőképpen regenerálódni. A lakások könnyen átmelegszenek és a felforrósodott falak a pár órányi hűvösebb időben nem tudnak kihűlni.

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőpangást, súlyosabb esetben hőgutát okozhat. Ez igen veszélyes állapot, mely fontos szerveket károsíthat, extrém esetben halálhoz is vezethet. Legjellemzőbb tünetei a forró, száraz, kipirult bőr, szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság, esetleg tudatvesztés. Ha valakinél a fenti tüneteket tapasztalja hívja azonnal a mentőket, de amíg a segítség megérkezik fontos a beteg hűtése. Vigye árnyékba az érintettet, permetezzen rá vizet, mossa meg, legyezze, ha lehetősége van rá vizes lepedőbe is csavarhatja.

Mit tehetünk ilyenkor?

  • Figyeljünk idősebb, akár magatehetetlen rokonainkra, ismerőseinkre
  • Ne hagyjunk magára gyereket és kisállatot az autóban
  • Éjszaka szellőztessünk és nappalra zárjuk be az ablakokat
  • Figyeljünk a napi folyadékbevitelre
  • Védekezzünk az extrém erős UV sugárzás ellen
  • Fogyasszunk könnyű ételeket
  • Próbáljunk a déli órákban hűtött, klimatizált helyen tartózkodni
  • Hűtsük a testet, borogatással, hideg alkoholmentes italokkal, zuhanyzással
  • Egyes gyógyszerek másképp hatnak ilyen időben

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.