Milyen veszélyeket rejteget idén a nyári napforduló?

2017. június. 21 6:10

Ma van az év leghosszabb napja. Az ilyenkor fellépő hőhullámok nagyon veszélyesek, elmondjuk miért.

Elérkezünk az év leghosszabb napjához. Június 21-e a nyári napforduló időpontja, a csillagászati nyár kezdete.

Az év legrövidebb éjszakája az északi féltekén, hazánkban ilyenkor alig néhány óráig tart a sötétség. A Nap messze északnyugaton nyugszik, alig kerül az északi horizont alá, és északkeleten kel. Majdnem este 11-ig fénylik a horizont alja, és hajnali 3-kor már világosodik is.

Idén az első országos hőhullámmal esik egybe ez a jeles nap. A napi átlaghőmérséklet nem csökken ilyenkor 25 fok alá. Ez egyrészről azt jelenti, hogy napközben a csúcshőmérséklet 32, 36 fok körüli és éjszaka sem tud lehűlni a levegő, mivel nagyon rövid ideig tartózkodik a Nap a horizont alatt. Így a minimum hőmérséklet is 20 fölött alakul.

Napközben a tűző napon nagy a leégés és a kiszáradás veszélye. Éjszaka a meleg az alvást is nehezíti, felszínesen alszunk, emiatt fáradtan ébredünk. A szervezet nem tud megfelelőképpen regenerálódni. A lakások könnyen átmelegszenek és a felforrósodott falak a pár órányi hűvösebb időben nem tudnak kihűlni.

Az év első hőhulláma meg szokta viselni az idősebb korosztályt.Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőpangást, súlyosabb esetben hőgutát okozhat. Ez igen veszélyes állapot, mely fontos szerveket károsíthat, extrém esetben halálhoz is vezethet. Legjellemzőbb tünetei a forró, száraz, kipirult bőr, szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság, esetleg tudatvesztés. Ha valakinél a fenti tüneteket tapasztalja hívja azonnal a mentőket, de amíg a segítség megérkezik fontos a beteg hűtése. Vigye árnyékba az érintettet, permetezzen rá vizet, mossa meg, legyezze, ha lehetősége van rá vizes lepedőbe is csavarhatja.

Mit tehetünk ilyenkor?

  • Figyeljünk idősebb, akár magatehetetlen rokonainkra, ismerőseinkre
  • Ne hagyjunk magára gyereket és kisállatot az autóban
  • Éjszaka szellőztessünk és nappalra zárjuk be az ablakokat
  • Figyeljünk a napi folyadékbevitelre
  • Védekezzünk az extrém erős UV sugárzás ellen
  • Fogyasszunk könnyű ételeket
  • Próbáljunk a déli órákban hűtött, klimatizált helyen tartózkodni
  • Hűtsük a testet, borogatással, hideg alkoholmentes italokkal, zuhanyzással
  • Egyes gyógyszerek másképp hatnak ilyen időben

A hőség előreláthatólag a következő tíz napban sem fog jelentősen enyhülni, ezért fel kell készülnünk a tartósabb együttélésre a nagyon meleg idővel.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.