Mozgalmas időjárás zárja a hetet, felhőszakadásra, zivatarokra figyelmeztetnek

2020. július. 19 11:34

A mai nap még nagy területen változékony idővel telik. Felhőszakadás főként délkeleten, keleten fordulhat elő.

Vasárnap főként a Dunántúl keleti megyéiben és attól keletre számíthatunk elszórt zivatarok kialakulására. Az Alföldön, ahol a zivatarok gyakran az esős csapadéktömbbe ágyazva jelenhetnek meg, felhőszakadás is előfordulhat. Ma a legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás (rövid idő alatt 20-30 milliméter), holnap inkább a viharos szél (60-80 km/óra) lehet, de jégeső és átmeneti szélrohamok mindkét nap előfordulhatnak.

Hétfőre virradó éjszaka, hajnalban nagy területen párássá válik a levegő, ködfoltok kialakulására is számítani kell, elsősorban az Alföldön és az északi völgyekben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Dunántúl kivételével a teljes országra zivatarok veszélye miatt vasárnap. Felhőszakadás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn már kevesebb helyen, az Északi-középhegység térségében, északkeleten és az Alpokalján alakulhatnak ki helyenként zivatarok. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás